De geschiedenis van Hèlène

Van boerenwoning naar restaurant

Alle (voormalige) boerderijen op Tiengemeten hebben een vrouwennaam. Zo ook de Hèlènehoeve vlakbij de haven. De boerderijen zijn vernoemd naar vrouwelijke nakomelingen van het geslacht Van Brienen. De familie Van Brienen (bekend van die grote brug in Rotterdam) was eigenaar van Tiengemeten van 1804 tot 1967.

De woning van de Hèlènehoeve hoeve dateert uit de bouwtijd van de boerderij (kort na 1840). Ze is gebouwd uit gele ijsselsteentjes. Het woonhuis van de nabijgelegen schuur (nu Landbouwmuseum) heeft een symmetrische indeling met een middengang. De kapconstructie is nog compleet en bestaat uit een drietal dekbalkjukken met middenstijl, met daarop schaarspanten. Tegenover het restaurant is de voormalige wagenloods van de boerderij herbouwd. Deze schuur is nu de entree van een Natuurspeeltuiin.

Het woonhuis werd tot 18 december 1997 bewoond door de familie Gert Pons, indertijd één van de zes boerenfamilies op het eiland. Toen Tiengemeten natuureiland werd kreeg de familie Pons een boerenbedrijf in de Wieringermeer. De woning heeft sinds 1997 leeg gestaan. Natuurmonumenten heeft in 2008 de grote schuur gerestaureerd en in 2012 en 2013 is het woonhuis teruggebracht naar de originele bouwstijl. Op 26 april 2013 werd het restaurant in de gerestaureerde boerenwoning officieel geopend.